Blog Baru

Blog Baru
Jemput Melawat

Sayonara~
Alhamdulillah.
Mood sekarang: tak down.
=)


Semalam, aku diajak oleh Naqash ngan Umar pg debate psal Shariah law.
Tapi pg tengok je la. bukan debate. hehe

Hebat sebenarnya kalau kita perhatikan betapa 'bersatu' dan 'teguh' nya muslim di sini.
Nak tahu kenapa?
Jom tengok.

Tajuk debate tu: "Is Shariah Law Compatible with the Modern World?"
Speakers die :
1) Brendon O'neill:editor of Spiked Online Magazine.
2)Jamal Harwood:Islamic writer and Economist.

Mula2, Brendon yang start dulu.
Premise die,
-Law yang ada sekarang pun die tak kata 100% elok. Die Marxist.*Socialist*
-Die anggap 'Law' hanya perlu untuk menghukum 'perbuatan' yang men'cedera'kan orang.
-Bagi dia Shariah law is not compatible because of 2 reasons.
-It dwells with human thought and intentions.
-There is no EQUALITY under the Shariah Law.As in a women's testament is valued less than a man's testament. women cannot do this that etc2.
-Dia juga ada cakap kalau nak buat Shariah jugak, buat small institution under current law.
-N die cakap kalau shariah law diapprove, nanti akan ada 'inter-religious' justice, as in setiap orang akan mintak untuk diadili dengan 'law agama' masing2, and mcm kita semua tahu, agama kat sini ada macam2, sampaikan yang superpelik pon ada, orang dok reka2. nanti takut ada orang reka agama untuk dia selamat sorang2. lebey kurang gitu la.

lepas tu Jamal cakap.
Sorry la. Aku tak pay attention sangat Jamal cakap ape.
tapi basically die neh orang yang 'lembut' as in tak garang r. die cakap dengan sopan santun gitu. tapi as a debater, korang taw r.. aku jenis yang suka meletop2 pnye. bukan baik hati..hehe
tapi point die basically pasal:
-Islamic Law-based on Quran. Is already IN british law.
-Proof:ade beberapa law yang die sebut, and die cakap sama mcam Shariah.
-n then die banyak bidas isi brendon. dia cakap islam tak dwell on thoughts. action jugak.
tapi action yang islam consider adalah action yang boleh meng'harm' society. suma action neh ada hukuman.
-n then dia cakap Shariah Law based on self belief. so ada perasaan guilt alongside fear of punishment. dapat jadik deterrent untuk wat crime.

Pastu Brendon tanya pasal
''are you free to say things about Muhammad? If no, then that means Shariah Law dwells with thoughts. Ppl will not have the freedom''.

Waktu neh, korang boleh tengok basically audience yang terdiri dari 98% muslim(which aku rase x kondusif untuk such debate) jadik tegang.
semua orang macam emo.

Jamal jawab x. sebab ape ntah. aku tak faham sangat part neh.
tapi kalau aku la kne jawab, aku akan cakap:
"shariah law DOES NOT forbid u from saying bad things about Muhammad. But it forbids u from saying bad things about anyone, unless those bad things are meant to change for the better. Unless those things are for leaders, which can be criticized. But in the case for Muhammad, he is Ma'sum, as in he did not do anything wrong. So there is nothing bad to say about him, except those things are all lies."

Pastu masuk session Q&A.
korang xkan percaya, kalau aku cakap dari 98% tuh, lebey kurang 70% suma angkat tangan nak tanya. Opss.. bukan tanya sebenarnya. nak 'attack' Brendon.
Sedih gak sket tengok camne Muslim kalau emo. Diorang cakap penuh emo tau. tanya mcam2.
Tapi on the other side, jelas terpapar, bila ia menglibatkan aqidah dan kepercayaan, Muslim memang bersatu.
antara yang menyayat hati, bila ramai muslimat bangun n cakap
"man and woman are NOT equal. that's just how it is. scientifically facts had shown that women can do something that man cannot, and vice versa."
"A women maximum daily energy usage is as such as such whereas a man is as such as such. that's why women cannot be treated equally as men''
"Allah is Adil. He put woman is such position but put us higher in another aspect''

Ko bayanglah.. si brendon neh cakap sket je.
muslimat2 kat sini suma macam mercun kena api. meletop!
brendon balas
"well.. I have to say.. I cannot say anything other than "I can't Believe this""
gile kan?

Pastu yang muslimin pon x kurang hebat.
ade yang cakap
''What you are saying now is that Shariah Law is too strict. 50 years ago, when the West is practically uncivilised in historical terms, they also did not accept Shariah Law. There is a guy like Mr. Brendon, saying that shariah is too soft. after 50 years, Mr Brendon here stood saying Shariah Law is too strict. And my guess is, in the next 50 years, there will be another Mr Brendon saying Shariah Law is too weak again."
"If you want us to believe Shariah law is not valid, you need to make us believe the Quran is not valid.''
''Muslim have fear not in the Law, but in Allah''
" We believe justice is when Allah said its just.''

Hebat kan?

Banyak lagi sebenarnya soklan2 tyme Q&A.
sume cam meletop2.
betul lah lagu S.O.A.,
"lesson number 1, don't ever mess with Muslim''

Tapi kekadang aku terpikir.. hrm..
Kalau aku jadik Brendon, apa preception aku lpas debate tu...
Allahu'alam.
n btw, selamat tahun baru Hijrah.
Jadikanlah ini satu peluang untuk berhijrah kepada yang lebih baik.







This entry was posted on Friday, December 18, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    Fatin Aliyya said...

    aqmin, jelesnyer tgk ko jenjln lihat beautiful scenery here n there!!wah, i'm so jealous.

    gud luck bro!!

  1. ... on December 28, 2009 at 2:38 AM